Призив на ямболските социалисти

Социалистите в Ямбол призоваха колегите си от всички Общински съвети в страната да внесат декларации за активен неутралитет към войната в Украйна, които да послужат пред Народното събрание за иницииране на национален референдум по темата. Това стана известно на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ямбол на общински съветници от „БСП за България“.

Повод за пресконференцията беше отхвърлената от дневния ред на днешното заседание на Общински съвет – Ямбол декларация на левицата.

„Нашето желание беше преди всичко Общинският съвет да изрази мнение по този въпрос. Сигурността е въпрос, който не бива да се неглижира, особено с оглед на последните действия, които се предприемат от Народното събрание. Става въпрос за сигурността на нашите деца, на нашите родители, на нашите баби и дядовци“, каза общинският съветник от БСП Русин Ребров.

По думите му при обединяване на позициите може да се влияе на решенията на държавата. Ребров посочи за пример масовите протести в Ямбол и региона през 2016 година, след които правителството се отказа от намерението си за изграждане на мигрантски лагер край село Бояново, Ямболско.

„За съжаление на днешното заседание на Общински съвет – Ямбол не се получи такова обединяване. Общинските съветници от ГЕРБ и „Пряка демокрация“ не пожелаха да стане ясна на гражданите тяхната позиция и се скриха зад отпадане на точката. Скандално е, защото точката трябваше да бъде предмет на дебати, да разбере обществеността кой на каква позиция е. Това е важно, защото следващата година предстоят и местните избори “, каза общинският съветник Мариета Сивкова.

Точката с декларацията на БСП за активен неутралитет на България към войната в Украйна отпадна по предложение на общинския съветник от „Пряка демокрация“ Атанас Илчев, след три последователни гласувания. Това доведе до спорове и размяна на реплики между групите общински съветници. Социалистите поискаха почивка, след която влязоха в залата, но отказаха да гласуват по другите точки в дневния ред.