Кристиан Вигенин: Имаме Народно събрание благодарение на конструктивния подход на БСП

„Надделяха политическите аргументи и в този смисъл ние дадохме шанс на парламента да търси друго име – извън двете най-големи политически групи. Когато видяхме, че това не е възможно аз се обърнах към народните представители за подкрепа и казах, че ако не я получа и в това гласуване – повече няма да участвам. Ако днес имаме Народно събрание то е благодарение конструктивния подход на БСП.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.
По думите му това са правилата на демокрацията, колкото и необичайна да е ситуацията. „Един демократичен парламент, в който партиите се караха, но в крайна сметка стигнаха до резултат. По стечение най-възрастния народен представител, който е от ГЕРБ бе избран за председател на парламента. Но не бива те да остават с впечатлението, че са спечелили битка. Макар и най-голяма групата на ГЕРБ продължава да няма възможности да води парламента. Всичко, което оттук нататък ще се случва е отговорност на най-голямата група, но трябва да става в диалог и компромиси с останалите“, допълни Вигенин.
„Въпросът е, че българското общество от няколко години е силно разделено и днешния парламент е проекция на това разделение. Ние сме в ситуация или да тръгнем към създаване на правителство на абсолютно безпринципна основа, или да си държим на принципите. На думи всички се борим срещу корупцията, но като се дойде на практика не всички правителства го правиха. Правиха се системни опити колкото може повече да се удължи живота на тази система, която източва жизнените сили на държавата. Важно е да видим конкретни стъпки и действия“, изтъкна зам.-председателят на парламента по отношение на въпросите за борбата с корупцията през годините. Той подчерта, че по време на своето управление от ГЕРБ са си създали един образ, който е изкарал хората на улицата.
„Изхождайки от факта, че не сме сигурни колко точно ще продължи живота на това Народно събрание бързахме да внесем важните за нас въпроси. Те са свързани със социалната политика, образованието, доходите. Колкото повече успяваме да се съгласим по важни за хората въпроси, толкова повече ще се повишава доверието в парламента. Още преди да започнем работа в НС организирахме една среща, за да видим кои са въпросите, по които можем да постигнем съгласие като политика. Радвам се, че в тази ситуация темите за социалната политика, доходите, пенсиите, подкрепата за майките и демографската политика са нещо, които намира подкрепа у всеки. Да, ние сме част от тази антикорупционна коалиция, която беше в основата на нашето управление предния мандат“, заяви Вигенин за приоритетите на левицата.
Според него няма нищо изненадващо в предложението на БСП за хартиената бюлетина и по думите му социалистите имат необходимата мотивация за това предложение. Те смятат, че конституционното право на българските граждани е било нарушено с въвеждането само на машинно гласуване. „Затова искаме да бъде даден избор. Според нас се засилва и недоверието в изборния процес заради изцяло машинното гласуване“, допълни социалистът.
„Днес стана ясно, че е възможно служебното правителство да не внесе проект на бюджет за следващата година – ние държим това да стане. Тъй като без да разгледаме бюджет за следващата година няма да можем да вземем важните решения по отношение доходите на хората, компенсации за бизнеса и други. Готови сме, ако трябва да поискаме решение на НС, с което да задължим служебното правителство да внесе такъв проект“, коментира той поведението на служебното правителство и вероятността то да не внесе проект на бюджет.
Вигенин заяви, че бюджета, по който сега работи държавата и актуализацията по него са били приети с огромно мнозинство в предишното НС. „Ако бъде внесен такъв проект ние може да намерим разумните решения. Но страховете, които създава служебния кабинет и финансовия министър са неоснователни. Може да се направи разумен бюджет с нисък дефицит и необходимите социални подкрепи за хората“, завърши той.