Корнелия Нинова: От избора в БСП зависи накъде ще върви България през следващите 10-15 г.

Обръщение към социалистите на отчетно-изборната конференция в община „Тунджа“

Днес след 4-годишния мандат трябва да потърсите отговорност и от нас – какво свършихме, какво не можахме, къде сгрешихме и какво трябва да променим.

Работихме в тежки условия на управление, което разгради държавността, което е тежко корумпирано и непрофесионално. След това управление сме най-бедната, най-корумпираната държава в Европа, най-бързо изчезващия народ, с най-малък достъп до здравеопазване, с понижаващо се качество на образование на децата и т. н.

За тези 4 години ние бяхме опозиция и се опитваме да изградим алтернатива на този модел на управление. Не просто на Борисов и на ГЕРБ, а на модела.

Мисля, че като парламентарна група не ви посрамихме и защитаваме достойно програмата на партията и отстоявахме политики. На първо място социалната – многократно предлагахме преизчисляване на пенсиите, отмяната на плоския данък, семейно подоходно облагане, увеличаване на минимална заплата, увеличаване на детски надбавки и т. н., но предложенията ни не се приеха.

Да видим фактите: за 4 години – 4 избора. Спечелихме президентските, увеличихме народните представители от 38 на 80, европейските депутати от 4 на 5, увеличихме кметовете и общинските съветници, включително имаме и кметове в областни градове.

Успяхме да създадем Българска свободна телевизия в много тежки условия.

В каква обстановка постигнахме всичко това – в много тежка – пълен контрол върху държавните структури, като се използва администрацията в името на една партия – ГЕРБ, непрекъснати обвинения към нас, каквото и да направим. Контрол върху медиите с медийна компроматна война срещу партията и персонално върху депутати и ръководство, уволнение на наши хора по места. Това са външните за нас фактори.
Когато не ни пречупиха, „прекупиха“, ни удариха по финансовото състояние. Миналата година по това време намалиха субсидията от 11 на 1 лв. Държа да кажа, че не сме във фалит и не дължим 5 млн. лв., но ни беше трудно. От миналата година досега ние сме на 1 лв. субсидия, а от януари до вчера нито 1 лв. субсидия. Вчера за първи път приведоха субсидията до март, след това я спряха зарази коронавируса.

Депутатите на БСП спасиха положението, като всеки месец внасяха по 70 000 лв. от заплатите си и десетките членове, които даряваха. Това ни отличава от другите партии – този дух, това единство в трудни моменти, когато се сплотяваме и действаме като юмрук.

Напоследък избуяват много остри противоречия, междуличностни и публични. От мен никога не сте чули и няма да чуете лоша дума срещу който и да е член на партията или срещу партията, това ще продължи, защото от вас съм научила, че това най-много ви демотивира.

Ще ви кажа моята изстрадана гледна точка. Според има няколко причини и те са отпреди 4 г., а не са от днес. Предложих реформа с мотива, че партията трябва да се промени, ако искаме да променяме държавата. Приехме 3 мандата за депутати, два мандата за председател и пряк избор на председател, защото смятам, че властта трябва да се даде на партийните членове. Тази реформа предизвика гняв и недоволство сред тези, които се почувстваха засегнати. Втората причина е нежеланието на сегашното ръководство да се коалираме с ГЕРБ. Преди 4 г. в нощта след изборите получихме предложение за коалиция, аз получих предложение за пост председател на парламента, други другари за комисии. Тогава отказахме, но оттогава до ден днешен има съпротива в партията срещу този отказ и тя си тлее. Направихме го, защото ми изглежда неморално и политически неадекватно да убеждаваш 1 млн. българи, които гласуваха за нас, че сме опозиция и алтернатива на модела на управление и сутринта да се събудим част от този модел. На каква цена - 100 човека да си намерим удобни места във властта, а тези 1 млн. българи? А какво щеше да стане с БСП, примерите в другите държави са категорични - левите парии, влезли в коалиция с десните, се съсипаха. Това нежелание ни създаде много проблеми през тези 4 г., предложенията не са спрели, публични, непублични, открити, скрити. Ние искаме БСП да управлява, но не като патерица на тези, които искат да се спасят чрез нас от отговорност, а като първа политическа сила, спечелила доверието на хората и да изпълнява програмата, с която е излязла на избори. БСП е изправена пред решение накъде ще вървим - общ фронт с левите партии, с народ, който е недоволен как живее, срещу модела на управление, или ще седнем на кръгла маса с модела на управление.

Третата причина за напрежението при нас е невярното твърдение, че сме във война с европейската левица. За никаква война не става дума, напротив става дума за сериозно отношение към българските социалисти, защото сме пети в Европа от всички 28 леви партии, но имаме проблем, който породи огромни напрежения вътре в партията, които придобиха и публичен израз. Този проблем е Истанбулската конвенция. Партията реши този въпрос, Националният съвет се произнесе, но има социалисти, които не могат да приемат това решение. Това според мен са трите дълбоки, политически и организационни причини.

От 12 септември ще зависи накъде ще върви БСП. Въпросът не е кой ще е председател – ще имате много голям избор за председател, досега кандидатите са 44, ще има и още. Нека да мислим разумно и принципно. От избора в БСП зависи накъде ще върви България през следващите 10-15 години, това не е просто избор на ръководство. Това е избор за пътя на България и той е в ръцете на българските социалисти.
Ако на 12 септември не се получи прекият избор, а той няма да се получи ако не излязат да гласуват 50 % плюс 1 от социалистите, отиваме на конгрес. Част от Националния съвет искат да променят устава и да върнат старото положение, да върнат реформата обратно. Ако това стане, този устав го вписваме в съда, през ноември свикваме нов конгрес и избираме ново ръководство и до декември ние сме в абсолютно насипно състояние, а през март се готвим за избори и трябва да сме в консолидация, единение и сила – как ще стане това?!

Затова ви моля, но не в лично качество - бъдете активни, мислейки за България. Това е единственото усилие, от което имаме нужда - висока активност, честен и свободен избор. Вярвам в членовете на партията и затова предложих прекия избор. Това, което ни обединява и може да ни консолидира след 12 септември, единствено е програмата на партията. Тя е социална, и който я припознае и е готов да работи за нея, да се обединим и да вървим напред. Опитваме се да разширим подкрепата за БСП, правим срещи с леви партии, със земеделци, разчитаме на народна подкрепа и енергия, защото на много хора вече им омръзна от този начин на живот и от това управление.

Ще ви очакваме на 1 август на Бузлуджа. Това за нас е свято място, с по-малко хора, но да се поздравим, да си дадем енергия и сила.

Благодаря за доверието, че ме избрахте за председател преди 4 г., работих да го оправдая, вие ще кажете дали съм успяла. Желая ви да бъдете здрави.

Успех на 12 септември и каквото и да се случи, когото и да изберете от нас, да се хващаме за ръце и да довършим работата си, а тя е победа на парламентарните избори и на президентските, защото това чака на нас като алтернатива, друга няма в България.