Социалисти и антифашисти отдадоха почит на загиналите за мира на Европа

Ямболската организация на БСП и Български антифашистки съюз отдадоха почит към загиналите във Втората световна война, които извоюваха победата над фашизма и допринесоха да живеем днес в мир.

Желаещите да почетат двойния празник – Денят на Победата и Денят на Европа се събраха пред паметните плочи на загиналите в Ямбол и в Ямболския край съветски войни в периода 1944 – 1946 г. в градския парк.

Председателят на БСП – Ямбол Катя Георгиева очерта значението на историческата дата:

„9 май 1945 г. затвори най-кървавата страница в историята на човечеството и даде шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която България днес е част.

Свеждаме глави пред милионите жертви, пред близо 35 000 българи, които загинаха на фронта през заключителния етап на Втората световна война и още толкова, които са ранени или превърнати в инвалиди завинаги.

Българите помагаме за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия. Капитулацията на Третия райх е победа и на българските антифашисти.

Памет и почит пред тези, които жертваха себе си в името на едно по-добро бъдеще и ни показаха значението на думи като дълг, чест и отечество“, каза тя и направи един друг поглед към днешните ни победи с думите на писателката Катя Стоилова: „Честит празник на победата, на безименния човек над лидерските амбиции, на човешкия дух над световните конспирации! Тази битка продължава и ние участваме независимо дали осъзнаваме или не, всички ние срещу всички тях – големите играчи, за които хората са пионки на шахматна дъска. Моят Сталинград е моята битка в мен с отчаянието, с цинизма, с апатията като поражения от действителността. Вярвам, че ще издържа на обсадата, защото е толкова хубаво да не се предаваш и защото е толкова истинско да платиш цената за свободата си!“.

„Всеки ден, в който се събуждаме и не се предаваме е Ден на победата“, каза в заключение Катя Георгиева.

Всички присъстващи сведоха глава пред паметта на жертвите и поднесоха цветя на паметните плочи. В честването се включиха и народният представител Николай Пенев и общинският съветник Калоян Калиманов.