Николай Пенев: Освобождаване от ДОД за млади хора до 26 г. предлага БСП в алтернативния бюджет

Дълбоки реформи в три сектора - публични финанси, социален сектор и здравеопазване, предвижда алтернативният бюджет на БСП, приет на Национален съвет, съобщи на пресконференция народният представител Николай Пенев.

БСП предлагат да бъде сменен преразпределителния модел – техните искания са една пета от приходите от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общината, в която живеят и работят данъкоплатците. Също така и една десета от ДДС от търговията на дребно, да остава в общината по месторегистрация на търговските обекти.

В бюджета има предложения и за преодоляване на демографската криза. От БСП искат освобождаване от данък върху доходите от труд до навършване на 26 години всички млади хора, необлагаем минимум 500 лв. за всяко дете ненавършило 18 г., диференцирани ставки по ДДС, намаляване ставките на ДДС на лекарствата на 9% и намаляване ставките на ДДС на лекарствата на месото, млякото, яйцата и хляба на 5 %.

По отношение на доходите, в алтернативния бюджет на партията е заложено максимален осигурителен доход – 3900 лв., минимална работна заплата – 650 лв. и минимална добавка за нощен труд – 35 % от надницата за 1 час. Сред предложенията на партията са и преизчисляване на старите пенсии със средния осигурителен доход за 2016 г.

В областта на здравеопазването БСП настоява болниците да не бъдат повече търговски дружества и предлага да се осигурят безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст.