Героят на социалистическия труд Каля Добрева гост на „Никой не е забравен, нищо не е забравено“

Героят на социалистическия  труд от 1983 г. Каля Добрева беше гост на проявата „Никой не е забравен, нищо не е забравено“, организирана от ямболската  организация на Български антифашистки съюз и от дискусионен клуб „Памет”.

Председателят на Младежкото обединение на БСП Райно  Георгиев подчерта, че досега в дискусионния клуб са почитали героите, отдали живота си за мечтата си за свободна България, а сега са решили да поканят герой от мирно време.

Председателят на БАС - Ямбол Юрко  Стоянов хронологично проследи различните етапи в развитието на икономката и на селското стопанство от 9 септември до 10 ноември 1989 г., когато отново започна сривът.

Каля Добрева разказа колко трудно й е било да започне работа в кравефермата на с. Кукорево  през 1972 г., защото била твърде млада и никой не вярвал, че ще може да се справи с трудностите, но все пак успяла. Тя сподели, че е научила как да работи благодарение на добрите жени, които са я въвели в работата и са й помагали, за да я усвои.

За 9 години тя успяла толкова да напредне, че на десетата по инициатива на Централния комитет на ДКМС  е била предложена за званието герой на социалистическия труд.

„Никога не съм твърдяла, че съм била най-добрата в професията, просто отговарях на условията – да съм под 30 години, да имам завършено средно образование и да имам добри производствени резултати”, скромно разказа за успеха си Каля Добрева. През 1983 г. в кравефермата в Кукорево  са отглеждали 1000 крави, още толкова телета, работили са над 150 души, от които 40 са били доячки. Тогава високопродуктивните крави са давали между 5 и 7 тона мляко на лактация, но тя не споделяла мнението, че трябва да се гонят такива върхови резултати, защото животните се изтощавали и по-трудно се заплождали, докато по-нископродуктивните  крави се заплождали  два пъти в годината и така наваксвали с количеството.

Докато разказваше за работата и успехите си, Каля Добрева сякаш грееше и се виждаше, че тя е „горяла” в работа си, а това е и разковничето към всеки успех – да обичаш това, с което се занимаваш.