Моника Динева: Моята мечта за Ямбол

Ямбол - моят роден град. Какво харесвам в този град ли? Най-любим ми е градският парк. Дърветата, реката, която преминава през парка, градинките с цветя и фонтанът. Градът е много красив, но се надявам в бъдеще да стане още по-прекрасен.
Мечтая си да има повече посадени дървета, цветя, коритото на река Тунджа да бъде почистено и поддържано, водата да е чиста, в нея да плуват рибки и патици, а не отпадъци. Необходими са повече кошчета за разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Да има повече зелени кътове, които да се поддържат, и детски площадски в междублоковите пространства, които да са красиви, безопасни, за да се използват от децата без да се притесняват родителите им. Всички блокове да бъдат санирани, за да придават по-красив облик на кварталите. Всички детски градини и училища да бъдат обновени и модернизирани според нуждите на учениците и децата.
Бих искала и да няма безработица в града ни и да се получават достойни заплати. Да се подобри градската инфраструктура, както и градският транспорт да се осъществява по стриктни графици. Да се организират разнообразни развлечения за жителите на града, например: концерти, конкурси, спортни състезания, изложби, театрални постановки и др. Хубаво би било да се развие културният туризъм в града, да се рекламират всички забележителности, които притежаваме, за да се привлекат много туристи в града.
Всички, които дойдат в Ямбол да си кажат "Какъв хубав град!"
Мечтая си всички хора да бъдат щастливи и горди, че живеят в този град, както и самата аз!


Есето на Моника Динева 12 клас от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм е класирано на първо място в конкурса „Моята мечта за Ямбол”