Почит към паметта на политзатворници и концлагеристи

На 11 април - Международният ден на бившите политзатворници, концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войните, ямболската организация на Български антифашистки съюз почете паметта на всички пострадали от фашизма.
В общинския клуб на БСП беше проведено събрание, на което председателят на организацията Юрко Стоянов припомни, че този ден е обявен за международен от ООН заради бунта  на концлагеристите в Бухенвалд. Той допълни, че за 4 г. през концлагерите са преминали над 18 млн. души, от които са останали живи само 6 млн., а 12 млн. души са избити или измрели.
Стоян Стоянов изнесе доклад за смисъла на международния ден, който завърши с думите: „На този ден, ние прогресивно мислещите хора в цяла Европа, отдаваме почит на милионите жертви и на загиналите ни герои. Те никога няма да бъдат забравени, защото ние имаме памет за доброто и за красивия идеал – мир и свобода на целия свят”.
Областният председател на Български антифашистки съюз Янка Джендова изпълни ангажимента си да проучи колко антифашисти са загинали от региона и от Ямбол и оповести данните.
Общо 323 души от Ямболска област са политзатворниците, но това са само хората, които имат присъди. Не се знае колко са били задържаните под 18 години, които са вкарвани в затворите без съд и присъда и са лежали с месеци. В Ямбол политзатворниците са били 82, от които 4 са осъдени на смърт, на доживотна присъда – 3, до 15 г. затвор – 20 и т. н. В община „Тунджа” политзатворниците са 77, в Стралджа – 52. Освен политзатворниците от Ямбол 8 души са били политически емигранти, а интербригадистите са били 17 души.
След събранието всички присъстващи се отправиха към Братската могила, за да почетат с едноминутно мълчание паметта на жертвите на фашизма и да поднесат цветя в знак на признателност към ямболските борци против фашизма.