Общинската конференция на БСП – Ямбол избра трима кандидати за евродепутати

Общинската конференция на ямболската организация на БСП избра Кристиан Вигенин, Елена Йончева и Сергей Станишев за кандидати за членове на Европейския парламент и ще ги предложи на Областния съвет на БСП. Само те от общо 20 кандидатури събраха необходимите 50 % плюс един гласа от делегатите.

Общо 34 основни партийни организации, Младежкото обединение и Обединението на жените социалистки са предложили 27 кандидати, но шест от тях са си направили предварително самоотвод и до конференцията стигнаха 21 кандидатури. На самата конференция Атанас Мерджанов си направи самоотвод. Сред тях имаше и ямболски представител, предложен от Младежкото обединение, 34-годишният адвокат Стойчо Георгиев, но той не успя да събере необходимите гласове.

Конференцията гласува и предложение до Националния съвет на БСП водачът на листата да бъде член на БСП.

На конференцията присъстваха народните представители Кристиан Вигенин, Николай Пенев и Тодор Байчев от Бургас и Атанас Мерджанов като член на Националния съвет на БСП.

2019 г. е година на Българската социалистическа партия, заяви в доклада за националното значение на изборите за европейски парламент председателят на Общински съвет на БСП Катя Георгиева и подчерта, че от европейските избори зависи дали ще има предсрочни избори, защото те са обществения вот на недоверие срещу правителството.

„Днес БСП има шанса да бъде политическата сила, която може да прати ГЕРБ в забвение, с подкрепата на всички, на които им е писнало и искат промяна. И нямаме право да пропиляваме този шанс”, обърна се Катя Георгиева към делегатите и заяви, че целта на БСП е да бъде първа политическа сила на изборите през май.

Тя подчерта, че темата за Европа не е далечна за хората, защото всичко, което се случва в българското законодателство преминава през решения и директиви на европейския парламент, затова БСП ще мотивира ямболските граждани да бъдат активни на 26 май и да подкрепят лявата платформа за нова солидарна и различна Европа, в която всеки европейски гражданин е много ценен, независимо от мястото, където живее.

Зам.-председателят на БСП – Ямбол Божидара Божилова направи отчет за дейността на организацията.

Кристиан Вигенин припомни, че възходът на ГЕРБ като партия е започнал на европейските избори през 2007 г., когато са победили БСП само с 5000 гласа, но това им е дало самочувствие и увереност, и пожела тези европейски избори да са началото на края на ГЕРБ.

Като един от съставителите на „Визия за Европа” – платформата на БСП за европейските избори, народният представител очерта най-важните послания, които искат да прокарат чрез европейската политика – борба с бедността, по-високи пенсии, по-високи доходи, политика за младите, подкрепена и на европейско ниво и други конкретни политики, които касаят живота на всеки.