Геополитическите анализи на Тома Томов и проф. Иво Христов

Връщаме се във времето на глобален световен конфликт, но лошото е, че е близо до нас, такъв извод направи след коментара за ситуацията с инцидента в Керченския проток журналистът Тома Томов пред многобройната ямболска публика, изпълнила Синия салон на читалище „Съгласие”, за да чуе смислен геополитически анализ. Участник в срещата, анонсирана като „Геополитически шахмат”, беше и проф. Иво Христов. Тя беше организирана от Общинския съвет на БСП и Клуба на левите интелектуалци като част от проекта „Интелектуалците ни провокират“, а водещ беше Росица Бакалова.
Според Тома Томов инцидентът е опит САЩ да изпълни стратегията си да победи Путин и обясни, че операцията директно се контролира от ЦРУ. Тя е част и от целта на американците да направят военни бази в Бердянск и в Мариупол, но Путин няма да позволи това. Той прогнозира разширяване на конфликта. „Няма да се учудя, ако американците се опитват да блокират руската база в Сирия и руския корпус, който воюва там. Може да се стигне и до ескалация, при която украински части да воюват с руски части. По този начин Русия ще кърви, ще има усилване на санкциите. Може да се стигне до спиране на Северен поток, до спиране на това, което се планира да се прави в България” коментира още Тома Томов, пояснявайки и, че Тръмп въобще не контролира американската външна политика.
„Ако Черноморският басейн стане арена на бъдещ конфликт, ние няма да бъдем прилежаща тилова част на бойните действия, ние ще участваме непосредствено в тях”, коментира същия проблем и проф. Иво Христов. Той разясни, че стратегическият противник на САЩ в 21 век е Китай, а в триъгълника САЩ – Китай – Русия, по тяхна преценка Русия е най-слабият връх. „От гледна точка на стратегическата игра американците трябва да приключат бързо с Русия, трябва да бъде решен руския въпрос колкото се може по-бързо, за да може стратегически да бъде обкръжен Китай, т. е. Русия не е целта, тя е средството, но е много важен мост, който може да постави Китай на колене” , по този начин професорът обясни инцидента в Керченския проток и заяви, че украинският проект, създаден през 2014 г., има основна задача да бъде пушечно месо и да запали конфликта с Русия.
„Близкият изток е една отворена рана, която е невъзможно да бъде излекувана и за съжаление ние сме много близко до нея. Не е възможно да се справиш с този организиран ислям, който те имат, защото самата същност на европейската цивилизация пречи – ние приемаме всеки, който бяга от война. Няма да се учудя, ако догодина изцяло е променен съставът на европейския парламент” коментира темата за Близкия изток Тома Томов, споделяйки и интересни лични истории като журналист в този регион.
„Този регион е много близко до нас, ние почти сме в него и може би ние отново ще бъдем въвлечени в турболенцията на този регион”, прогнозира проф. Иво Христов.
„Ислямът има една основна концепция - той разделя света на две части - светът на исляма и светът на войната”, разясни той и продължи: „Който не е в света на исляма, той е в света на войната, а в света на войната всичко принадлежи на войните на исляма, то е негова законна плячка, то е част от битката за установяване на исляма по целия свят. Това е цивилизация, която е самодостатъчна, идеята за адаптация противоречи на естеството на човека в света на исляма. Това е свят, в който религията е тотална, това не е религия, това е цялостен начин на живот, който изключва другите форми на живот. Всеки призив за толерантност се приема от тях само като слабост. Това е свят, който разчита само на силата и на дълбоката убеденост, че те притежават единствената истина за света”.
Проф. Христов обясни още, че България е смачкана между един по-голям и един по-малък демографски вулкан – големият е Турция, малкият е Албания и допълни: „По средата на полуострова се получава имплозия, изчезване на държавотворния народ и скършване на неговата демографска и всякаква друга снага. Колко време тази ценна територия ще остане полупразна и кой ще го допусне. И това не е въпрос, който българите ще решават”.
Двамата гросмайстори на политическия анализ изразиха и интересни позиции за Китай в влязоха в своеобразен спор за идеологията. Според Тома Томов идеологията отиде на бунището, тя е станиолът, основата е геополитиката. Проф. Иво Христов идеологиите, възникнали в края на 18 в. по времето на Френската революция, не са нищо друго освен опит за картина на света, която трябва да замести религията и да даде ориентир на човека в този сложен свят.
Да бъдеш ляв човек в България е да събереш две основни задачи – национално спасителните задачи, защото нашата страна си отива, и въпроса за чудовищното социално неравенство и несправедливост, което съществува в тази страна, изрази личното си мнение проф. Христов и поясни, че 1 % от населението държи над 80 % от активите на това сиромашко общество, а такава социална диспропорция, каквато има в момента никога не е съществувала в българската история.
„България в сегашния й вид няма нужда от реформа, а необходимост от тотална смяна на този модел, но възниква и въпросът имаш ли възможност да го смениш, имаш ли идея с какво да го смениш и дали ще ти дадат да го направиш”, провокира публиката Иво Христов.
В края на срещата председателят на БСП – Ямбол Катя Георгиева подари на гостите албум със снимки на стария Ямбол.