Момчил Неков - на среща с младeжи от област Ямбол

Откровена и мотивираща среща направи заместник-председателят на МО на БСП и евродепутат Момчил Неков с младите социалисти от област Ямбол.
Неков подчерта, че БСП има нужда от младите хора, от техния талант, от тяхната енергия и ентусиазъм. Сподели и наблюденията си, че комуникацията между младежите не е достатъчно интензивна. Призова да се ползва активно онлайн платформата на Младежкото обединение, където всеки млад човек може да даде предложение за подобряване на своето населено място или да сподели проблем, чието решаване е от компетентността на различни институции. Младите трябва да отстояват визия по редица национални и местни проблеми, сподели Момчил Неков. „Важно е да се чуе гласът на младите хора, да говорят по темите, които ги вълнуват, включително и най-важната тема за всички ни – животът ни в България.“
В дискусията Неков постави акцент върху необходимостта младите хора да бъдат стимулирани с финансова подкрепа от ЕС, като даде за положителен пример някои от действащите програми в сферата на младежта и образованието, сред които е и Европейският корпус за солидарност. Евродепутатът заяви, че подкрепя напълно разширяване на финансирането по подобни програми, но подчерта, че това не трябва да става за сметка на програма „Еразъм +“, която е най- успешната програма в сферата на образованието и младежта.
Младите хора от област Ямбол поставиха редица въпроси, на които настоятелно търсеха отговори:
-Защо липсват достатъчни визия и средства от ЕС за образование?;
-Защо липсва прозрачност при провеждане на обществени поръчки?;
-Защо има „европейски стандарт за грижа за прасета“, а няма „европейски стандарт за грижа за човека“?;
-Защо битките, които водят левите евродепутати не стават публично достояние, не стигат до повече български граждани?;
-Защо не се говри повече за лявата идеология? И да не се позволява крайното говорене от нови политически субекти да измести автентичната левица?

Младежите споделиха, че не приемат Европейската народна партия като партия с ценностна основа, тъй като през последните години тя се е превърнала в механичен сбор от всякакви формации с цел да извоюва мнозинство в парламента.
Срещата завърши с извода, че е необходима ефективна комуникация, достъпно обяснение на всичко, което БСП прави в Европейския парламент за защита интересите на отделния човек.
На срещата присъстваха народният представител Кристиан Вигенин, Председателят на ОбС на БСП – Катя Георгиева и Божидара Божилова – сътрудник на българската делегация в Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент.

m.n 1