Евродепутатът Момчил Неков – „Да защитим българските традиционни продукти“

На 20.04.2018 год. най-младият евродепутат от БСП и от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент и зам.-председател на Младежкото обединение Момчил Неков бе гост на Ямбол. В Европейския парламент Момчил Неков работи в комисиите по Култура и образование и по Земеделие и развитие на селските региони.

На брифинг с журналисти, Неков обясни работата си за защита на българските традиционни продукти и сподели трвогата си, че България нарушава европейското законодателство, защото не е защитила традиционни продукти като българското кисело мляко и бялото саламурено сирене в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни. Има само два български продукта, вписани в този регистър - розовото масло и горнооряховският суджук. За сравнение, Италия е защитила над 300 продукта, Гърция - 106. Неков предупреди, че страната ни е заплашена от глоби, а българското кисело мляко може да изгуби защитата си като традиционен продукт.

„Примерно гърците могат да тръгнат да си защитават гръцкото кисело мляко, което е идентичен продукт. Ако ние не възразим, след това е възможно да имаме проблеми със защитата на българското кисело мляко. Няма да може да го наименоваме българско кисело мляко с тези характеристики, вписани по БДС“.

Неков подчерта, че все още имаме време за реакция – получил е лично уверение от еврокомисаря Фил Хоган, въпросът е други държави да не защитят техни подобни продукти. Друга възможност няма да имаме, подчерта той.
"Колкото по-бързо започнем процедура по заявление, толкова по-добре. Вече когато е подадено заявлението, това означава, че самият продукт е защитен, независимо колко дълго би продължила процедурата", каза още евродепутатът.