Райно Георгиев - младите не трябва да се отказват да следват мечтите си

Отново сте Председател на общинския клуб на Младежкото обединение в град Ямбол. С какви амбиции започвате мандата си?

Преди всичко искам да благодаря на младежите за доверието , което ми гласуваха да оглавя МО на БСП в Ямбол за трети път. За мен това е огромна отговорност и чест. Амбициите ми за работата на МО е то да се превърне в още по-сплотен и работещ отбор и заедно с днешното ръководство на общинската организация на БСП Ямбол да покажем ,че градът ни може да се управлява много по-успешно и в интерес на гражданите.

Кои са първите стъпки, които ще предприемете, за да популяризирате лявата идея сред младите хора на Ямбол, въобще да мобилизирате младежката общност да се интересува от обществено-политическите процеси?

Този въпрос наглед е лесен, но крие в себе си същността на Младежкото обединение, а именно -  да запали лявата идея в сърцата на младите. Знаем мантрата, че всеки младеж по презумпция е „социалист“, но на практика далеч не е така. В българските реалности, в годините на този унищожителен преход младежите се лутат между избора „ добри перспективи и Терминал 2“ или „трудности  и неясно бъдеще в Родината“. В това лутане те трудно се ориентират в  политическия хаос, изпълнен с много празнословия и лъжи. И Младежкото обединение е длъжник на тези млади хора, защото трябва да показваме другото лице на политиката, а имено -  работещи политики за младите и че има смисъл да останеш в България. За щастие такива политики се разработват на централно и местно ниво от БСП – такива са младежката гаранция,културният чек, безплатни детски градини и ясли, общински жилища  за млади специалисти и др. За съжаление, те не могат да се реализират докато сме в опозиция, но съм сигурен, че това скоро ще се промени. В тази връзка една от първите инициатива на МО Ямбол ще е популизирането  на културния  чек за младежи, навършили 18 години. Активно ще използваме и новия сайт на БСП Ямбол за представяне на нашата дейност и за привличане на младите хора към левите идеи.

Вие сте лекар, завърнал се да работи в Ямбол, да създаде семейство тук? Какво, според Вас, липсва на града, за да е предпочитан за живеене от млади специалисти, семейства?

Да, завърнах се в родния град веднага щом се дипломирах и вече 7 години работя в Спешното отделение на болницата, а от година съм семеен и имам прекрасна дъщеря . А младите хора, за да се връщат и да остават в нашия град, освен баналното, но вярно достойно заплащане искат още добри условия на труд, качествено образование за децата им и най-вече отношение от местната власт,която да се вслушва в проблемите и своевременно да ги решава.За жалост, като изключим доходите ,които наистина се покачват просто заради липсата на кадри, другите елементи за привличане на младите в Ямбол липсват - на външното оценяване ямболските училища заеха, ако не се лъжа, едно от последните места.  Местната власт е глуха и сляпа за проблемите на редовия гражданин - кметът няма приемен ден,а мнозинството в общинския съвет с лекота отхвърли поне четири местни референдума.

Кажете ни нещо повече за Вас? Какви са интересите Ви, как прекарвате свободното си време, какви са мечтите Ви, как се забавлявате?

За жалост имам все по-малко свободно време и то е запазено за семейството. Най-добре релаксирам сред природата и в село Войника , където живеят моите родители.

Любимите Ви книга и филм?

Нямам точно любима, но наскоро четох една книга която жегна душата ми - "Стопанката на Господ" от Розмари Де Мео. В нея иде реч за корените български,  за вярванията и нравите на нашите деди.А що се отнася до филмите, предпочитам фентъзи ,като любима ми е трилогията „Властелина на пръстените“ и естествено фентъзи сериалът „Игра на тронове“ .

Какво ще пожелаете на младите хора в Ямбол?

Преди всичко им желая да са здрави, да преследват мечтите си и да знаят,че не само бъдещето принадлежи на тях ,но и настоящето и затова имат право да питат и да изискват от властимащите.

Битките, които няма да се откажете да водите?

Като истински представител на зодия Овен не бягам от битки ,но и не търся конфронтация на всяка цена.Нещата, които не прощавам  и с които не мога да се примиря са предателството и несправедливостта.

raino 3raino 4rajno 2

Връзки

link bsp link soc link pes link mbsp