БСП е за намаляване обхвата на Синята зона

Ямболската организация на БСП продължава да поддържа позицията, че разширяването на Синята зона не е полезно за Ямбол и за гражданите му, защото вместо да решава, създава проблеми. Двама съветници от БСП – Катя Георгиева и Мариета Сивкова, внесоха в Общински съвет предложение за намаляване обхвата на Синята зона и то беше гледано на сесията на 26 май 2017 г.

Мотивите им бяха, че първият етап от Синята зона, който беше въведен през 2013 г. с 473 паркоместа, е напълно достатъчен, за да изпълни функцията си да улесни паркирането на гражданите, които идват в естествения административен център на града, за да ползват услугите на държавни и общински институции, затова те предложиха вторият етап на платеното паркиране да отпадне. Той беше въведен през януари 2016 г. и включваше 350 паркоместа предимно в жилищни райони и това започна да създава проблеми. С втория етап на платеното паркиране започна да се усеща голямо напрежение по периферията на Синята зона. Струпва се голямо количество автомобили, които търсят неплатени зони и цялото неудобство на повишения трафик се стоварва върху живеещите в тези райони, затова те започнаха да протестират. В същото време общината осигурява и обособява само места за паркиране в платени зони, а не предприема нищо, за да осигури на гражданите да паркират нормално в другите части на града.

И докато платените зони се увеличават, голяма част от паркоместата на Синята зона стоят празни, което показва, че на практика тя не е ефективна. Планираните приходи за 2017 г. показват ефективност от 30 % на паркоместата. Въпреки обосновката за необходимостта обхватът на Синята зона да се намали, мнозинството на ГЕРБ гласува против това предложение и го отхвърли.

Кметът Георги Славов дори заяви по време на сесията: „По - скоро Синята зона трябва да обхване целия този обхват, който има, и когато тя се отдалечи в рамките на 10 минути от центъра, тогава ще се обезмисли паркирането някъде далеч от центъра, за да не се плаща за Синята зона”.

На практика той и това направи - от 15 януари 2018 г. увеличи отново обхвата на Синята зона и въведе и трети етап на платено паркиране с 96 места и общият брой на паркоместата в центъра стана 920.
По изрично искане за представяне на отчета за полугодието на 2017 г. на Общинското предприятие „Платени зони за паркиране” стана ясно, че печалбата от Синята зона след плащане на задължителния ДДС е само 7350 лв. или половин милион лева от собствените приходи на общината отиват по-скоро да се осигури работа на назначените по щат 30 души, а не да създават удобство на гражданите.

През 2017 г. кметът Георги Славов обяви и намерението си да разшири и границите на Синята зона, като включи в нея и паркинга, който се образува в пространството между двата блока на ул. „Йордан Йовков”, бл. 17 на ул. „Димитър Благоев” и бл. 38 на ул. „Кабиле”, където в момента масово паркират общинските служители, защото и те не искат да плащат.

На два пъти общинските съветници от БСП се срещаха с гражданите, които живеят в този район, за да чуят от самите тях дали наистина искат да се въведе платено паркиране при тях и какви са техните предложения за това. До края на 2017 г. предложение за разширяване границите на платеното паркиране не бяха внесени в Общинския съвет, но практиката досега показва, че кметът забавя, но не забравя и вероятно ще го предложи през 2018 год. без да взема под внимание факта, че масово хората недоволстват от Синята зона и не искат тя повече да се разширява.