Колко човешки живота ще загубим заради грешното планиране на правителството?

Колко човешки живота ще загубим заради грешното планиране на правителството?, пита на профила си в социалните мрежи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов и споделя мотивите за опасенията си:

  • Опасенията са, че дози от #ваксината на „АстраЗенека“, предназначени за ЕС, отиват към Обединеното кралство. Затова Европейската комисия може да даде право на страните-членки да забранят #износа на ваксини, произвеждани на територията на ЕС за трети страни. Извън това, всяка държава може да предяви съдебен #иск към производителя за неизпълнение на договора. Моят въпрос е ще има ли българското правителство смелостта да го направи?
  • Повечето държави от ЕС са диверсифицирали #риска, поръчали са различни количества от всички 6 ваксини, които се очаква да получат одобрение. Като съотношение, в европейски план, ваксините, поръчани от „Пфайзер“ са 26%, от „Модерна“ – 8%, от „Астра Зенека“ – 17%. В #България – от „АстраЗенека“ са поръчани 55% - основно заради по-ниската цена. Тоест, погрешно сме планирали и не сме диверсифицирали риска. На практика нямаме количества. Другият проблем с „АстраЗенека“ е, че няма достатъчно надеждни изпитания за ефективността на ваксината за възрастовата група над 65 години и това буди тревога.
  • В един и същи ден в #Румъния ваксинираха 48 000 души, в България – 655, изоставаме петкратно спрямо другите в ЕС. В Израел вече 50% от населението е ваксинирано, в Обединените арабски емирства – 30 %, в Обединеното кралство – 11%, в Дания и в Румъния – 4%, средно за ЕС процентът е 2,5. Ние все още седим на 0,4 %. Очевидно е, че в България има проблем.
  • Голяма част от ваксините по допълнителните споразумения ще дойдат в края на годината. Да, ваксини вероятно ще има, но колко човешки живота ще загубим, докато бъдат доставени? Би следвало някой да носи #отговорност за това. Опасявам се, че ще дойде момент, когато дори онези, които искат да се ваксинират, няма да имат тази възможност, защото няма да има .