Дебат за дезинформацията на конференцията „ЕС – (Не)знайно накъде?“

Смятам, че големият дебат по отношение на дезинформацията е дали онлайн платформите представляват само платформа, на която всеки може свободно да споделя съдържание или трябва да отговарят на определени журналистически стандарти, а съдържанието да бъде следено за целесъобразност, коментира евродепутатът Петър Витанов и сподели: "Аз по-скоро възприемам втория подход, защото този тип социални медии имат все по-голямо влияние върху обществото и е редно да се носи отговорност за публикуваното съдържание. Това може да бъде регулирано на общоевропейско равнище. Що се отнася до фалшивите новини, би трябвало да направим разграничението доколко те са плод на злонамереност или на незнание, преди да налагаме санкции".

Темата за дезинформацията беше част от дискусията на 24 юни на конференция „ЕС – (Не)знайно накъде?“, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“, чийто специален гост беше президента Румен Радев. Възгледите си за бъдещето на Европа споделиха и директорът на института Любомир Кючуков, бившият външен министър Ивайло Калфин и Бисерка Бенишева, директор Връзки с ЕС в ПанЕвропа България.

На кръстопът ли е Европа и какво се очаква да предприеме в дългосрочен аспект? Имат ли гражданите доверие в институциите на Европейския съюз към днешна дата? Ще бъде ли кризата повод европейските лидери да стигнат до по-ефективни решения и да подобрят нивото на интеграция и обединение между държавите-членки?

Отговорите на тези и още въпроси, които ще продължим да си задаваме и след дискусията, можете да видите и чуете тук:

https://www.facebook.com/FESBulgarien/videos/934360366987163/